torsdag 31 januari 2008

valnötsbröd

Kopia på ett recept från paindemartin som är ett otroligt gott bröd som med fördel använd till helgfrukosten. påläggstips är hushållsost, marmelad av lite bättre kvalitet, inte för sött, eller min favorit den norske brunosten

Brödet är bakat med enbart surdeg, helt utan jäst, så det gäller att man har en livlig surdeg. Jästiderna kan också variera en hel del, så lita inte slaviskt på siffrorna, utan känn dig för och låt jäsa lite längre (eller kortare) om det känns bättre, jag brukar nattjäsa då jag gillar att baka på vardagar. Bli förresten inte förskräckt av den stora mängden valnötter, det är helt i sin ordning.

GATEAUS VALNÖTSBRÖD, enligt Martin

Dag 1, kväll
100 g rågsurdegsgrund
100 g rågmjöl
200 g vatten

Blanda i en burk eller bunke och låt stå i rumstemperatur över natten. Den här surdegsstarten blir något lösare än de jag brukar göra, men för att få rätt mängd vatten i degen bör man göra starten så här, alltså med två delar vatten och en del mjöl.

Dag 2, morgon/förmiddag
500 g ljummet vatten
20 g salt
400 g valnötter
400 g surdeg av råg (blandningen från gårdagen)
400 g rågsikt
500 g vetemjöl (jag använde special)

Blanda allt utom valnötterna i ca 8 minuter på mellanhastighet. Degen är ganska vek/lös, helt i sin ordning. Häll i nötterna och blanda ytterligare ca 4 minuter på lägsta hastigheten, man vill inte att nötterna ska gå sönder för mycket. Plasta in och låt jäsa i bunken ca 4 timmar. Min fick stå i skåpet ovanför kylen där det brukar vara 21–22°.

Försiktigt, så de inte går sönder.

Dag 2, eftermiddag/kväll
1. Häll ut degen på ett mjölat bakbord och dela i två. Degen blir ju lite speciell med alla nötter, men jag försökte rundriva mina till runda bollar så gott det gick. Strö på lite mjöl (jag tog lite vanligt rågmjöl). Lägg på en handduk och låt jäsa i ca 2 timmar. Efter ca 1 timme, sätt på ugnen på 275°.

Knöliga valnötsgranater på jäsning.

3. Snitta bröden några gånger, och så skjuts in i ugnen! Hiva in lite vatten (eller några isbitar) på en plåt i botten av ugnen. Skruva ner värmen till 230° efter ca 10 minuter, öppna luckan och vädra ut ångan ur ugnen. Jag tycker det är fint när bröd får ordentligt med färg, men lägg på lite aluminiumfolie om du tycker de börjar bli lite väl mörka på ytan. Efter 35 minuter hade mina bröd nått en innertemperatur på 98°, då tog jag ut dem (det där kan förstås variera från ugn till ugn, så har man en stektermometer är det praktiskt tycker jag).

Inga kommentarer: