tisdag 6 januari 2009

Börja baka

Har hatt lite stiltje på både bloggen och på bakandet, men nu är jag igång igen. vill passa på att hedra Martin för all inspiration både med degar och jäst. Nu ligger min Stureby Levain i steg 3 och vilar i kylskåpet. Skall ta fram den imorong bitti. Det är riktigt kul att baka och har du inte gjort de förut, gör som jag orka kämpa dig genom misstagen. till slut så växer det fram ett riktigt bröd som smakar guddommligt.

Hjortstek med Rödvinssky

I lördags var våra goda venner Anna och Anders med familj på middag. Vi åt min mest välgjorda middag någonsin, närmare bestemt en hjortstek direkt från jägaren i norge. Efter endel fundering så bestämda jag och jenny för hur vi skulle gå tillväga och det är jag väldigt glad för. Det blev helt enklet skiiitgott.

Kött för 10 vuxna:
Hjortstek på ca 1,8 kg

Bryna steken i olja och en liten klick smör.

Lägg steken på galler och in i ugnen på 100 grader.
Under gallret sä har du givetvis en plåt, i denna plåt häller du följande:
1 flaska rött vin
2 gula lökar skivad
1 röd lök skivad
minst en hel vitlök skivad
3 st morötter, hackade i bitar
2 st plasternackor, hackade i bitar
1 st kanelstång
2 st stjärnanis
1 dl viltbuljong
1 dl kinesisk soja

Uppskattad tid för denna köttbiten är ca 4 timmar. Kör upp till den är 59-60 grader på stektermometern. Vila i 20-30 minuter, skär i lövtunna bitar och låt smält på tungan.

Servera med Hasselbakspotatis, www.tasteline.se

Grönsaker:
1 halv plommontomat per person
2 st coctailtomater
Harricovert eller sockerärter
2 st vitlöksklyftor
50 g smör
2 paket bacon

skolla tomaterna, dela plommontomaterna, ta ut köttet och skär tomaterna i små bitar.
dela baconet och knaperstek, töm ut stekfettet
släng i harricouverten och stek de varma.
vänd ner plommontomatena, blanda smöret med vitlög och vänd ihop detta. Till sist lägger du i coctailtomaterna.

Köksmäterasåsen:
den underbara fonden som blir efter köttetss framfart i ugnen är helt magnifik. koka ihop den med denna rödvinskyn:
3 ms söcker
5 dl rödvin

smält sockret, när det är smält, häll i vinet. Reducera till hälften. Till sist häller du i den underbara fonden. Låt koka ihop och smaka av. Eventullt kan duu smälta i lite smörklickar precis iannan servering.

Grymt bra smakade detta.

Lycka till

söndag 9 mars 2008

Grymma aprikosbrödet

detta brödet är veldig gott. efter endel experimenterande så har jag kommet fram till mitt bästa recept på denna. men du som bakar, var inte rädd för att variera och experimentera du oxå. recept är bara en vägledare tycker jag. så här har du en bra vägledare:

300 g vatten
400 g vetemjöl
100 g rågsikt
120 g suredeg av vete
120 g surdeg av råg
ca 10 g jäst
1 klick ljus sirap
15 g salt

Tillbehör:
Aprikoser
russin
solrosfrön
hasselnötter
valnötter


blanda alla ingredienser utom saltet och tillbehören. asistensta i ca 6-10 minuter. tilsätt slatet och asistenta 5 minuter yill. tillsätt sedan den mängden och de tillbehör du önskar. det ä'r bara att dubnka i lite av värje. det blir bra oavsett.

lät jäsa i 2 timmar. rundriv, lägg på plåt och lät de nattjäsa över natten.

in i ugnen på 250 grader i ca 30-40 minuter (95 grader med stektermometer)

då har du ett perfekt bröd till frukost.

PS!! detta brödet håller sig länge på grund av alla tillbehör.

lycka till.


PS2 våga experimnetera sig fram, då blir det ännu roligare, du med lyxlasse.

onsdag 6 februari 2008

kaffe

doften och smaken av gott kaffe är mycket trevlig, kombinerar du det med ett ordentligt tillagat surdegsbröd så har du en alldeles utmärkt start på dagen. har hittat en sajt på nätet som heter kaffekultur.se. den skriver om kaffe och tipsar om ställen som har gott kaffe, men samtidigt erbjuder gratis internetuppkoppling. viiste du att man i italien får gå utbildning för att bli såkallad barista? ja kom gärna med kommentarer och inlägg med tips på var vi kan få bra kaffe och vad du tycker m kaffe.

jästhäxan

har du säkert hört om??? hon är en lurig lite jäkel som smyger sig fram med långsam fart. när du börjar med surdeg så kommer du upptäcka att det inte vill jäsa ordentligt till en början. för mig var det så och även för lyxlasse, min kompis. förtvivla inte, det är bara så att jästhäxan inte riktigt har vaknat, hon smyger. när du väl har kommet igång med att jobba med din surdeg. baka lite enligt olika recept så kommer hon på besök. om du är tillräckligt seriös så kommer hon överväga att stanna kvar. så se till att agera och ha full fiokus så kommer hon att stanna.

ps!! hon är väldigt god och snäll, se till att håll dig inne med henne..

lycka till

torsdag 31 januari 2008

surdegsskola

jag blev som sagt tidigare inspirerad av lyxlasse att börja med surdeg. väldigt roligt och avkopplande när man har fått in rutinen på att "assistenta", hitta rätt konsistens på deg, få till jäsningen och till slut få bra smak på brödet. men den stora belöningne är att man kan ge något annorlunda och gott till sina närmaste i familjen, goda vänner och arbetskollegor. när jag började så tog det lite tid innan allt löste sig och alla poletter ramlade ned. innan jäsningen kom igång ordentligt tog det lite tid. verkar som om jäshäxan inte bodde här när jag började, men nu har hon flyttat in det lovar jag. bakar i dag bröd utan jäst, bara surdeg. och nu jä'v.... jäser det som bara den. men nu skall jag försöka beskriva hur jag gorde för att komma igång med min lilla surdeg sm just ny fyller ca 4 veckor.

dag 1
100 g lunkent vatten (ca 37 grader
100 g rågmjöl

lägg det i en burk (glasburk är att föredra då du ser bra vad som sker) förslut burken. ställ den på ett varmt och skön ställe 8+20-25 grader).

dag 2
låt den jobba. rör om i den med sked.

dag 3

fyll på med
100 g råg
100 g vatten som ovan.
rör om


dag 4
klar för att kunna baka på. på morgonen tar ut ca 100 gram, låt resten vara kvar i burken, förslut den och sätt in i kylskåpet.
de 100 grammen som du hat tagit till sidan blandar du med 100 g rågmjöl och 100 g vatten. låt stå tills på kvällen och baka enligt några av ovanstående recept.


det som är kvar kan du använda när du vill, men du behöver mata din lilla surdeg minst 1 dag i veckan mend ca 100 g rågmjöl och 100 g vatten. om du inte bakar på 1 vecka. ta bort stora delar av surdegen, låt en bit ligga kvar och mata den igen. detta för att surdegen inte skall bli gammal.

PS 1!!! kör igång fort, det är roligt som bara den och stoltheten man känner är stor samt kärleken från familjen son plötselig tycker om en.

PS 2!! jäshäxan är rätt trevlig

valnötsbröd

Kopia på ett recept från paindemartin som är ett otroligt gott bröd som med fördel använd till helgfrukosten. påläggstips är hushållsost, marmelad av lite bättre kvalitet, inte för sött, eller min favorit den norske brunosten

Brödet är bakat med enbart surdeg, helt utan jäst, så det gäller att man har en livlig surdeg. Jästiderna kan också variera en hel del, så lita inte slaviskt på siffrorna, utan känn dig för och låt jäsa lite längre (eller kortare) om det känns bättre, jag brukar nattjäsa då jag gillar att baka på vardagar. Bli förresten inte förskräckt av den stora mängden valnötter, det är helt i sin ordning.

GATEAUS VALNÖTSBRÖD, enligt Martin

Dag 1, kväll
100 g rågsurdegsgrund
100 g rågmjöl
200 g vatten

Blanda i en burk eller bunke och låt stå i rumstemperatur över natten. Den här surdegsstarten blir något lösare än de jag brukar göra, men för att få rätt mängd vatten i degen bör man göra starten så här, alltså med två delar vatten och en del mjöl.

Dag 2, morgon/förmiddag
500 g ljummet vatten
20 g salt
400 g valnötter
400 g surdeg av råg (blandningen från gårdagen)
400 g rågsikt
500 g vetemjöl (jag använde special)

Blanda allt utom valnötterna i ca 8 minuter på mellanhastighet. Degen är ganska vek/lös, helt i sin ordning. Häll i nötterna och blanda ytterligare ca 4 minuter på lägsta hastigheten, man vill inte att nötterna ska gå sönder för mycket. Plasta in och låt jäsa i bunken ca 4 timmar. Min fick stå i skåpet ovanför kylen där det brukar vara 21–22°.

Försiktigt, så de inte går sönder.

Dag 2, eftermiddag/kväll
1. Häll ut degen på ett mjölat bakbord och dela i två. Degen blir ju lite speciell med alla nötter, men jag försökte rundriva mina till runda bollar så gott det gick. Strö på lite mjöl (jag tog lite vanligt rågmjöl). Lägg på en handduk och låt jäsa i ca 2 timmar. Efter ca 1 timme, sätt på ugnen på 275°.

Knöliga valnötsgranater på jäsning.

3. Snitta bröden några gånger, och så skjuts in i ugnen! Hiva in lite vatten (eller några isbitar) på en plåt i botten av ugnen. Skruva ner värmen till 230° efter ca 10 minuter, öppna luckan och vädra ut ångan ur ugnen. Jag tycker det är fint när bröd får ordentligt med färg, men lägg på lite aluminiumfolie om du tycker de börjar bli lite väl mörka på ytan. Efter 35 minuter hade mina bröd nått en innertemperatur på 98°, då tog jag ut dem (det där kan förstås variera från ugn till ugn, så har man en stektermometer är det praktiskt tycker jag).