tisdag 6 januari 2009

Hjortstek med Rödvinssky

I lördags var våra goda venner Anna och Anders med familj på middag. Vi åt min mest välgjorda middag någonsin, närmare bestemt en hjortstek direkt från jägaren i norge. Efter endel fundering så bestämda jag och jenny för hur vi skulle gå tillväga och det är jag väldigt glad för. Det blev helt enklet skiiitgott.

Kött för 10 vuxna:
Hjortstek på ca 1,8 kg

Bryna steken i olja och en liten klick smör.

Lägg steken på galler och in i ugnen på 100 grader.
Under gallret sä har du givetvis en plåt, i denna plåt häller du följande:
1 flaska rött vin
2 gula lökar skivad
1 röd lök skivad
minst en hel vitlök skivad
3 st morötter, hackade i bitar
2 st plasternackor, hackade i bitar
1 st kanelstång
2 st stjärnanis
1 dl viltbuljong
1 dl kinesisk soja

Uppskattad tid för denna köttbiten är ca 4 timmar. Kör upp till den är 59-60 grader på stektermometern. Vila i 20-30 minuter, skär i lövtunna bitar och låt smält på tungan.

Servera med Hasselbakspotatis, www.tasteline.se

Grönsaker:
1 halv plommontomat per person
2 st coctailtomater
Harricovert eller sockerärter
2 st vitlöksklyftor
50 g smör
2 paket bacon

skolla tomaterna, dela plommontomaterna, ta ut köttet och skär tomaterna i små bitar.
dela baconet och knaperstek, töm ut stekfettet
släng i harricouverten och stek de varma.
vänd ner plommontomatena, blanda smöret med vitlög och vänd ihop detta. Till sist lägger du i coctailtomaterna.

Köksmäterasåsen:
den underbara fonden som blir efter köttetss framfart i ugnen är helt magnifik. koka ihop den med denna rödvinskyn:
3 ms söcker
5 dl rödvin

smält sockret, när det är smält, häll i vinet. Reducera till hälften. Till sist häller du i den underbara fonden. Låt koka ihop och smaka av. Eventullt kan duu smälta i lite smörklickar precis iannan servering.

Grymt bra smakade detta.

Lycka till

Inga kommentarer: